Librarul Dulimex - carte online
 
prima pagină   noutăţi   reduceri   carte   autori   edituri   despre noi   librării   cont utilizator   contact
 
  e-mail:
  parola:
   
 
  Căutare în site
     
               
 
  Colecţii
  Carti la 5 lei
  Carti la 10 lei

+ Arta, Arhitectura, Design
  Audiobook
+ Beletristica
  Biografii, memorii, jurnale
+ Business si economie
+ Carte scolara
+ Carti in limba engleza
+ Carti pentru copii
  Ceaiuri
  Comunicare.Mass - media. PR
  Dezvoltare personala
  Drept/Legislatie
+ Enciclopedii si dictionare
  Gastronomie
  Istorie
  It Computere
  Jocuri si jucarii
+ Limbi straine
+ Medicina
+ Muzica (CD / DVD)
+ Practic & Hobby
  Produse apicole
+ Religie
+ Sanatate
  Spiritualitate
+ Stiinte reale
+ Stiinte socio-umane
  Turism
   
  Newsletter
e-mail:
               
 
 
 
 
 

Nuvele

Liviu Rebreanu
 
Nuvele
Editura: Gramar
ISBN: 978-606-8395-00-5
An apariţie: 2015
Dimensiuni: 14x20 cm
Format: brosat
Număr pagini : 304
Preţ:  15.4 RON
 
Un fragment dintr-o convorbire cu Felix Aderca publicată în 1926 arată fără dubii că Liviu Rebreanu a ales să scrie în limba română şi să devină mare scriitor al literaturii române mai degrabă sub presiunea forţelor interioare ce ţin de abisul psihologic decât determinat de împrejurări exterioare. Alegerea a însemnat totodată un efort intens de automodelare căci prima încercare demiurgică e chiar luarea în stăpânire a limbii sale materne. Sublinierile din pasajul următor reliefează aspectele multiple ale crizei de identitate trăite şi depăşite de Liviu Rebreanu.
„Dar nici ofiţer n-am simţit că voi fi... Eu eram scriitor. Am scris şi publicat nenumărate nuvele în ungureşte şi nemţeşte şi am scris poate o sută de piese de teatru. Ori de câte ori vedeam un spectacol, scriam şi eu o piesă. Întoarcerea spre literatura şi cultura română s-a făcut aproape fără să-mi dau seama. A fost poate ceva care n-a întrebat raţiunea. Ţin minte o întâmplare de pe atunci caracteristică şi revelatoare. Făcusem în grup şcolăresc o excursie la Viena. Când trenul a trecut frontiera Ungariei, elevii s-au sculat în picioare şi au cântat un imn patriotic. Eu n-am avut acest îndemn. Am rămas pe locul meu, tăcut. N-am fost bătut, cum ar fi fost firesc, dar am fost boicotat.
Româneşte ştiam, dar atât de puţin, încât mi-a fost ruşine când o familie de români din vechiul regat mi-a ieşit înainte cu voioşie să-mi vorbească, pe puntea unui vapor, pe Dunăre, în Ungaria, aflând că sunt român.
Mi-am dat seama că nu voi putea niciodată scrie româneşte fără o adâncire a limbii noastre, fără o revenire la izvoarele ei cele mai curate.
Şi am luat pe Creangă. Am înţeles foarte puţin. Am vrut să citesc pe Caragiale dar n-am putut înţelege nimic. Am reînvăţat limba românească aşa cum înveţi orice altă limbă, vorbind şi scriind în caiete cu teme şi extrase”. (Jurnal I, pag. 376-377)
Rebreanu va recunoaşte până la sfârşit, după ce el însuşi devenise marele romancier, că un singur înaintaş rămâne neîntrecut şi va rămâne întotdeauna: Caragiale.
Conştient sau involuntar, Rebreanu scrie una din cele mai zguduitoare pagini despre drama evreilor din centrul şi răsăritul Europei Centrale, prinşi în conflicte ce-au măcinat imperii şi popoare. Povara insuportabilă a lui Iţic este condiţia de exclus de către micul univers, armata, al cărui element se simţise. Războiul şi antisemitismul locotenetului sunt agenţii care accelerează criza eroului ce nu-şi găseşte rezolvarea decât prin moarte.
În subterana nuvelei de război se ascunde drama puţin cercetată a crizei de identitate vs. alteritate pe care evreii Europei Centrale şi de Sud-Est au trăit-o acut. Şi cine altcineva ar fi putut-o explora decât Rebreanu care a cunoscut în ţinutul Năsăudului satul Trădam numit apoi Jidoviţa pentru că e un sat pur jidovesc într-o regiune pur românească, unicul sat jidovesc din Ardeal, care a trăit şi el condiţia de exclus o dată cu necazurile ce-i determină demisia din armată dar şi cu denunţarea sa ca trădător la Bucureşti, care a trăit criza provocată de alteritate şi identitate şi-a depăşit-o, fericită sublimare!, prin intermediul scrisului - Elisabeta Lăsconi
 
 
 
 
Înapoi
 
 
Coşul meu             
Nu se află nicio carte în
coşul dumneavoastră
 
               Top vânzări
  Pana la sfarsit
  Tinuturi in crepuscul
  Istoria lui Mayta
  Portile perceptiei
  Sfarsitul sfarsitului lumii
  Zuleiha deschide ochii
  Opera poetica (II) Paul Celan
  Citind Lolita in Teheran
  Bibliotecara de la Auschwitz
  Vrabia rosie
 
   
               Promoţie
  Descoperind Ortodoxia. Marturiile unor convertiti  
Descoperind Ortodoxia. Marturiile unor convertiti
** *
15 RON
13.5 RON
 
               Asistenţă
  Cum se comandă pe librarul.ro?
  Modalităţi de plată şi livrare
  Întrebări frecvente
 
Pentru sugestii şi observaţii vă invităm să ne trimiteţi un e-mail la adresa: dulimex@librarul.ro
 
 
                Social Media
 
Facebook
 
Termeni şi condiţii | Politica de confidenţialitate | Contact
ANPC | Info Consumator: 021 9551
© Librarul 2012 - All rights reserved | www.meteorpress.ro | Ascensys Soft